[13-Jun-2017 12:54:44 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [29-Sep-2017 13:53:39 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [29-Sep-2017 21:41:52 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [30-Sep-2017 03:28:14 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [30-Sep-2017 09:45:02 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [07-Dec-2017 07:06:21 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [07-Dec-2017 13:17:18 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [07-Dec-2017 19:04:09 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [08-Dec-2017 00:58:05 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [08-Dec-2017 06:49:29 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [01-Feb-2018 23:33:32 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [02-Feb-2018 15:31:00 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [02-Feb-2018 23:05:41 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [08-Feb-2018 19:34:47 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [09-Mar-2018 19:56:18 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [10-Mar-2018 03:08:36 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [10-Mar-2018 09:21:34 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [10-Mar-2018 12:02:33 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [10-Mar-2018 18:15:14 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [14-May-2018 20:41:05 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [11-Jun-2018 07:04:07 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [07-Sep-2018 21:12:33 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 [06-Oct-2018 08:46:24 UTC] PHP Fatal error: Call to undefined function get_option() in /home/typolar/public_html/wp-content/uploads/wpsc/upgrades/gold_cart_files/merchants/vmerchant.php on line 10 Tanger Serif web fonts out now « Typolar

TYPOLAR NEWS:

03.11.2016

Typographic Calendar Poster 2017

Enjoy the Pythagorean balance of its composition or fill it out with your markings and notes. Featuring our forthcoming Era Grotesk, a comfortable matter-of-fact font family. To order the typography wall calendar email us a request.

Size 700×500 mm, 2/0 color, offset. €25 + postage.
typolar_calendar_2017

08.09.2016

Alku Alphabet Poster

Alku poster displaying Finnish-Swedish alphabet, numbers, typical punctuation marks and mathematical operators with their stroke directions is now available. Purchase and delivery info HERE.

Size 700×500 mm, 2/0 color, offset Typolar_Alku_poster(Shout-outs to Tiina Latva, Werklig & Grafia Ry)

30.03.2016

Alku Writing System Website

This new web site presents the renewed Finnish national writing system and the seven associated typefaces. The site is currently in Finnish only, but we are happy to answer any questions. The writing system itself is perfectly suitable for any Western language and it is easy to supplement with local preferences. For inquiries and questions, please contact us by email.

alku.typolar.com
alku_header

29.03.2016

Tutustu Alku-mallikirjainfontteihin

Tutustu uusiin mallikirjainfontteihin sekä vuoden 2016 kirjoitusuudistukseen fonttien esittelysivuilla. Sivuilta löytyy kattavat tiedot fonttien ominaisuuksista ja voit tilata ne käyttöösi sivuston lomakkeella.
alku.typolar.com

06.10.2015

OPH:n mallikirjaimet fontteina (in English below)

Olemme saaneet valmiiksi ensimmäisen paketin uusista vuoden 2016 mallikirjainfonteista. Se sisältää Opetushallituksen julkaisemat merkistöt sellaisinaan välistettyinä ja tekstin latomiseen soveltuvina. Lisäksi merkistöistä on toteutettu apulinjalliset ja piirtojärjestykellä ohjeistetut versiot. Merkistöt saa myös eri lihavuusasteissa.

Tarjoamme fontteja esimerkiksi oppilaitoksille opetuskäyttöön sekä julkaisijoille oppimateriaaleja varten. Kirjaintyypit eivät ole vielä sivustollamme esillä, mutta toimitamme niitä tilauksia vastaan sähköpostitse. Ota meihin yhteyttä tästä, mikäli haluat käyttää alkuperäisiä Jarno Lukkarilan suunnittelemia mallikirjainfontteja.

Typolar mallikirjain fontti

Typolar mallikirjain fontti teksti

Typolar mallikirjain fontti merkistönäyte

Typolar mallikirjain fontti ominaisuudet


We have finalized the first set of typefaces based on the new recommendation for handwriting. These typefaces include exactly equal letterforms as introduced by the Finnish National Board of Education and designed by Jarno Lukkarila. In addition there are typefaces featuring grid lines, stroke directions and different weights.

Typefaces are available for licensing especially for schools, homes and publishers. Please contact us by email for more information and delivery instructions.

04.08.2015

The Finnish National Handwriting Reform

UUDET MALLIKIRJAIMET 2016
(In English below)

Opetushallitus julkaisi tänään uudistetut käsinkirjoituksen mallikirjaimet. Ne on suunnitellut Typolarin perustaja Jarno Lukkarila osana Opetushallituksen suunnittelutyöryhmää. Uusi malli korvaa aikaisemmat tekstaus- ja käsialakirjaimet vuoden 2016 syksyllä.

Oppilaat ovat tähän asti aloittaneet kirjoittamisen tekstaus-kirjaimilla ensimmäisellä luokalla ja siirtyneet myöhemmin sidostettuun käsialatyyliin. Kahden eri kirjoitustyylin oppiminen on muuttunut haasteelliseksi, sillä lapset suosivat näppäimistöä jo varhaisessa vaiheessa ja kirjoittamisen harjoittelu vähenee. Siksi opettamisen resurssit halutaan keskittää vain yhden tyylin oppimiseen.

Uudet mallikirjaimet on suunniteltu pysäyttämään kirjoitustaidon heikkeneminen. Kirjainten runkomuoto vastaa ns. kursiivi-aakkosia, joissa viiva kulkee nousematta paperista koko kirjaimen ajan. Muodot sisältävät käsialatyylistä tuttua sujuvuutta, mutta kirjaimia yhdistäviä sidoksia tai kaaripäätteitä ei ole. Merkistön ulkonäkö on neutraali ja yksiselitteinen, jotta jokainen kirjoittaja oppisi sen avulla selkeän käsialan perusteet. Käytössä kirjaimet saavat mukaansa jokaisen kirjoittajan persoonallisen kädenjäljen ja taitojen vakiintuessa myös spontaani kirjainten sidostaminen on mahdollista.

Typolar valmistaa uusista mallikirjaimista valikoiman fontteja, joiden avulla mallikirjaimia voi käyttää tekstin latomiseen. Mikäli haluat niistä lisätietoa, lähetä meille sähköpostia.

Typolar_national_handwriting_1
Typolar_national_handwriting_2Finnish National Board of Education published a new recommendation for Finnish handwriting early today. New letterforms are designed by Jarno Lukkarila who participated in a committee set up for the renewal. Starting from 2016 only a so called print writing will be provided leaving the joined-up cursive writing – as we know it now – in the past.

Since 2004 students have started their handwriting in print at the age of 7 and moved to joined-up cursive during later years. It has proven increasingly problematic to develop a sufficient running writing style with current amount of practice and two writing systems. This is largely due to lack of time and keyboards children will prefer over handwriting.

New letterforms were introduced to counteract this trend. These characters take elements from cursive handwriting to improve the flow of writing, but they don’t include linking hooks. Hooks become easily over populated in text written in Finnish with many double letters such as ‘ii’, ‘ll’ and ‘nn’. In overall writing model has been kept as neutral, obvious and unambiguous as possible. It creates a basis for coherent and readable text, where each writer will add they own personal mark on. As writing skills improve and speed up, joined letters or ligatures are welcome to appear spontaneously.

Annually about 59 000 students will start their writing lessons with these letterforms in Finnish primary schools.

Typolar will publish the new handwriting letterforms as a set of digital typefaces soon.

10.06.2015

Altis ’High Definition’ Web Fonts

We have equipped our Altis Web Fonts with handmade outline-to-bitmap instructions for optimal on-screen performance. This process, called hinting, has a significant impact on readability, clarity and cross-platform functionality of a web font. When done to match the TrueType criteria, hinting smoothes over text especially in Windows and IE browsers (the older the version the greater the effect).

There are few ways to hinting. It may be left undone, be done by an algorithm or put in place by hand. The last one pleases the human eye the best. An elaborate hinting process goes down to single letterforms in each size separately to tweak individual pixels into right places. To do that, it requires a great amount of hours just for a single weight in a type family.

See Altis in use at for example www.finpro.fi and www.unisa.edu.au.

To get access to screen optimized Altis Web Fonts, please send us an email. We are happy to help you further.

28.04.2014

Typolar at Bēhance

We have started to share images of our work at Bēhance network. Check us out at www.behance.net/typolar.

17.03.2014

Walmer Marker Script

For a while we have duck into disappearing practice of marker pen lettering in grocery stores and supermarkets. Amateur writers like shop keepers themselves used to write large posters and price tags in this particularly inviting style, which constitutes of simple rules and writers’ mannerisms.

Typolar’s Walmer typeface follows closely the tradition of lettering with wide nipped markers. It has the feel and characteristics of the hand written text down to several different iterations of each letterform. You can almost smell the ink from your Retina display, when using Walmer for example on web or apps.

www.typolar.com/our-fonts/walmer-marker
04.03.2014

Suunto UI Typeface at iF Design Awards 2014

Suunto Movescount – an online sports community service – received an iF Communication Design Award on 28 February 2014 at BMW Welt in Munich. A part of the award winning design was the bespoke typeface, which Typolar has developed with Suunto design team since 2012. Suunto UI typeface is a distinguishable modern sans serif optimized for clear rendering on varying displays. It’s legible and clear letterforms bear a vital role in flawless user experience for example in outdoor sports.